Темір тапшылығы анемиясы (ТТА) Денсаулық сақтау жүйесінің жалпыұлттық проблемасы болып табылады.
Негізгі себебі-денеде темір мен фолий қышқылының болмауы.
Анемия жиі кездесетін жас топтары-бала туу жасындағы әйелдер, жүкті әйелдер және 12-17 жастағы балалар.
ТТА-жоғары ана, нәресте және жалпы өлім-жітімнің жетекші қауіп факторларының бірі.
ТТА белгілері-бұл жалпы әлсіздік, жеңіл жаттығулар кезінде де тез шаршау, бас ауруы, терінің, еріннің, шырышты қабаттардың бозаруы, тәбеттің төмендеуі, дәмнің бұзылуы.
Анемияның алдын алудың үш негізгі әдісі бар:
— фармакологиялық;
— рационалды тамақтану;
— негізгі азық-түлік өнімдерін темір қосылыстарымен және витаминдік кешенмен нығайту (байыту).
ТТА алдын алудың ең қарапайым, арзан және қол жетімді әдісі-үшінші тәсіл.
ҚР заңнамасында тамақ өнімдерін фортификациялау тәртібі регламенттелген. «Халық денсаулығы және денсаулық сақтау жүйесі туралы» ҚР кодексінің нормасында ҚР аумағында сатылатын құрамында темір бар дәрумендермен, минералдармен және жоғары және бірінші сұрыпты бидай ұнының басқа да заттарымен міндетті түрде фортификациялау белгіленген.
Ұн-дәрумендер мен темірдің қарапайым, арзан және қол жетімді көзі. Бұл процесте витаминдер мен минералдардың күнделікті дозалары қолданылады, бұл олардың ағзаға оңтайлы сіңуін қамтамасыз етеді. Байыту процесі ұнның дәмін, түсін, иісін өзгертпейді, пісіру сапасы қалыпты болып қалады.
Ұнды фортификациялау тек бидайды бастыру кезінде құнды шығындарды өтейді, сондықтан мұндай ұнды тұтынуға қарсы көрсетілімдер жоқ.
Өзіңізде және жақындарыңызда темір тапшылығы анемиясының алдын алу үшін темір мен фолий қышқылымен байытылған ұн мен нанға артықшылық беріңіз.